استفاده از ضایعات رستورانها در تغذیه مرغ بومی
تغذیه مرغ ها و جوجه ها با مواد غذایی ضایعات رستوران ها
ضایعات رستورانها در تغذیه مرغ بومی = در پرورش مرغ سنتی ، مرغ ها و جوجه ها بطور آزادانه در اطراف مزرعه یا باغ گردش می کنند و غذای خود را پیدا می کنند .
چه چیزهایی می توانید تغذیه کنید و چه چیزهاییی را نمی توانید تغذیه کنید
گیاهان ، بذر گیاهان و حشرات ، ضایعات غذایی انسانها از غذاهای رایج آنها بود .
مواد غذایی و اثرات ضایعات بر تولید تخم مرغ
بر خلاف مرغ های صنعتی مدرن که می توانند سالیانه 300 تا 350 تخم در سال می گذارند ، در ابتدای قرن 20 یعنی حدود 100 سال پیش ، مرغ ها سالیانه 100 تخم می گذاشتند .
بعد ها بر اثر بهگزینی و روش های سیستماتیک ژنتیکی و تغذیه مدرن ، سالیانه 200 تا 250 تخم می گذاشتند . امروزه برخی از نژادهای مرغ صنعتی بیش از 350 تخم می گذارند .
محدودیت های توانایی مرغ ها برای خوردن
در حالی که تعداد تخم مرغ ها افزایش پیدا کرده ، ولی سیستم بدنی و فیزیولوژیکی مرغ ها تغییر نکرده.
همچنین سیستم گوارشی آنها برای هضم موارد غذایی بطور قابل توجهی در 100 سال گذشته تغییر نکرده .
تنها راه تغذیه مرغ ها برای تولید و حفظ سلامتی مرغ ها در شرایط خوب تغذیه ای و بهبود کیفیت غذا است .
چون ما نمی توانیم مقدار غذا را افزایش دهیم چون دستگاه گوارش مرغ ها را تا حدی می توان پر کرد و گنجایش آن زیاد نیست .
اگر ما تعداد تخم بیشتری می خواهیم ، باید صرفا بر روی غذا های فرموله شده با کیفیت بالا تمرکز کنیم.
در غیر این صورت تولید تخم مرغ کاهش می یابد و نرخ بیماریهای گوارشی و بعد از آن ضعیف شدن مرغ و بیماریهای دیگر و در نهایت مرگ و میر مرغ ها افزایش می یابد .
از طرف دیگر چون مرغ های بومی تولید کمتری دارند ، حدود 15 تا 200 عدد تخم در سال تولید می کنند ،
می توانیم غذای با کیفیت کمتر فراهم کنیم . چون نیازهای غذایی کمتری دارند .
البته در بعضی از کشورها مثل انگلستان بعضی مواد غذایی در رستورانها برای تغذیه مرغ ها ممنوع است .
ولی بطور کلی ، سیب زمینی، ترشی هویج، کلم و ساقه های گل کلم، استخوان های کوچک، نان خشک ، برنج ، سوپ ، کیک و … را می توان در تغذیه مرغ ها استفاده کرد .
مواردی که نمی توان به مرغ ها تغذیه کرد
یکسری از مواد غذایی در جوجه ها و مرغ ها مسمومیت غذایی ایجاد می کند و بنابر این از آنها زیاد نمی توان استفاده کرد . مثلا مرغ ها بدلیل اینکه آنزیم های لازم برای شکستن قند های موجود در شیر را ندارند ، بنابراین استفاده از محصولات لبنی می تواند مسمومیت غذایی ایجاد کند .
برگ های چای (تفاله چای ) پودر قهوه و نمک را هم نمی توان در تغذیه مرغ ها استفاده کرد .
شما نمی توانید بطور کامل مواد غذایی رستورانها را جایگزین غذای مرغ ها نمایید .
توصیه ها مبنی بر این است که بیشتر از 25 درصد نمی توانید استفاده نمایید ( حداکثر)
اما تجربه ما در تغذیه مرغ بومی با ضایعات رستورانها :
ما در یک دوره تعدادی از مرغ ها را جدا کرده و به آنها بطور کامل تغذیه با غذاهای رستوران انجام دادیم .
البته مقداری درت خرد شده ، متیونین و لایزین و مکمل معدنی و ویتامینی به آنها اضافه کردیم ( در حد خیلی خیلی کم ) .
نتیجه :
مقدار کمی در تولید تخم مرغ کاهش ایجاد گردید .
اما با توجه به اینکه هزینه تغذیه به شدت کاهش پیدا کرد ، صرفه اقتصادی آن خیلی بیشتر از زمانی بود که با غذای فرموله شده تغذیه شدند .
فرض کنید که تعداد تخم از 50 درصد به 35 درصد کاهش یافت .
- حالا قیمت یک کیلو دان فرموله شده 2000 تومان
- قیمت ضایعات رستوران ها 300 تومان
- و تعداد مرغ ها را 1000 عدد در نظر بگیرید .
روزانه 110 کیلو غذا مصرف می کنند
تومان 220.000= 2000 ×110 تغذیه با دان فرموله شده
تومان 33.000= 300 ×110 تغذیه با ضایعات رستورانها
اگر قیمت تخم مرغ را 600 تومان در نظر بگیریم . هزینه تغذیه مرغ ها در دو حالت
300.000= قیمت تخم مرغ 600 × 500 تعداد تخم در حالت تغذیه فرموله
210.000= قیمت تخم مغر 600 ×350 تعداد تخم در تغذیه ضایعات
اگر هزینه تغذیه را از قیمت فروش تخم مرغ ها کم کنیم ، در حالت تغذیه با دان فرموله شده 80 هزار تومان در روز سود خالص ایجاد می شود
و در حالت تغذیه با ضایعات رستورانها ، 177 هزار تومان سود ایجاد می شود . که 97 هزار تومان سود بیشتر در روز ایجاد می شود
در ماه 2.900.000 تومان سود بیشتر و در سال ۳۴.۹۲۰.۰۰۰ تومان سود بیشتر
نتیجه کلی : هرچند تعداد تخم مرغ تولیدی در استفاده از ضایعات رستورانها کمتر است ولی تغذیه با ضایعات رستورانها ارزانتر و به صرفه تر خواهد بود .
تغذیه مرغ بومی/ غذای ارزان مرغ / غذای مرغ تخمگذار با ضایعات رستورانها …
مواد مختلف در تغذیه مرغ بومی : استفاده از ضایعات سبزیجات در تغذیه مرغ بومی تغذیه مرغ بومی با ضایعات رستورانها استفاده از ضایعات نانوایی و رستورانها ادامه مطلب …